Addition and Subtraction Equations up to 10

Imagine your family lets you play 7 hours of video games this weekend!

🤔How many hours do you want to play on Saturday? How many hours will you have left on Sunday?

To figure it out, let's use **addition **and **subtraction.**

**Addition **is bringing together two numbers.

**Subtraction **is taking one number away from another.

Easy, right?

Now, let's learn to use addition equations to split your 7 hours of video game time!

In addition, each number has a special name:

The numbers you add are **addends.**

The total of both addends is the **sum.**

Let's use addends to figure out your playing time!

👉 One addend for **Saturday.**

👉 One addend for **Sunday.**

The **sum **of these addends will be 7.

So, let's start with 7 remotes. One for each hour:

We can break the remotes into two groups.

✅One group for Saturday.

✅One group for Sunday.

Now imagine you wanted to play:

🎁 1 hour on Saturday, and

🎁 6 hours on Sunday

You can write this as an equation:

1 + 6 = 7

What if you want to play more on Saturday?

You can play:

👉 2 hours on Saturday.

👉 5 hours on Sunday.

We can write this equation:

2 + 5 = 7

What if you play for 5 hours on Saturday?

You can play:

👉 5 hours on Saturday.

👉 2 hours on Sunday.

5 + 2 = 7

😃 We switched the addends in different equations, yet the sum was always 7.

👍The big idea is you can **add **up to the **same number **in different ways!

Now, imagine Saturday is over and you played for 2 hours. How many hours do you have left to play Sunday?

Let's write **subtraction equations **to see how many hours you'll have left on Sunday.

Each number in a subtraction problem also has a special name.

We just learned both numbers in addition are **addends.** But ....

👉👉 Subtraction is different! 👈👈

The **minuend **is the first number. It is bigger.

The **subtrahend **is the second number. It is smaller.

The **difference **is the answer.

Here are your 7 video game hours:

In our subtraction equation, 7 will be the **minuend.** It's the bigger number that you take away from.

7 is the **total hours **you have to play games.

Now imagine you ended up playing for 2 hours.

How many hours do you have left?

2 is the **subtrahend**. From the original 7 hours, you've used up 2 hours.

The subtrahend is **the smaller number **you take away from the minuend.

Our subtraction equation will look like this:

7 - 2 = 5

The **difference**, or hours left for Sunday, is 5.

🤔 Now, what if you played for 3 hours on Saturday. How many do you have left for Sunday?

7 is still the **minuend**.

3 is the **subtrahend**.

We can write:

7 - 3 = 4

The **difference **is 4.

You can write lots of different **addition equations **to make up the same **sum**.

Here are some addition equations with a sum of 3:

1 + 2 = 3

2 + 1 = 3

0 + 3 = 3

You can write lots of different **subtraction equations** with the same **minuend**.

Here are some subtraction equations with the same minuend:

3 - 1 = 2

3 - 2 = 1

3 - 0 = 3

Great job! Now practice what you learned.

Teachers:

Create your own self-paced, self-grading lessons.

Try our Lesson Builder tool!Effective, Personalized Learning on Any Device

Give each of your students their own profile with unlimited lessons, practice, and progress tracking.

Teacher Tools

Make your own self-paced, read-assisted, self-grading, mobile-first, adaptive lessons! Access all tools without limits.

Question Bank

View and build off over 2.5k+ lessons and 20k+ smart questions in the growing community library.

Student Analytics

Easily review student progress from the teacher profile.

Easy to Use

Auto-roster with Clever. Designed for both at-school and at-home learning by an ex-Google Product Manager.

Parent

Teacher

Up to 5 students

$39.99 / Year

$6.99 / Month$3.33 / Month

You save $43.89 with the annual plan

7 day free trial